Polsklachten

Verschillende soorten polsklachten

De pols is een zeer complex gewricht, de polsklachten kunnen veel verschillende oorzaken hebben.  Hierdoor delen we de polsklachten op in 2 verschillende subgroepen: traumatische polsklachten (na ongeluk, botbreuk of val) en niet traumatische polsklachten.

Traumatische polsklachten

Het meest voorkomende trauma aan de pols komt voort vanuit een val op de uitgestrekte hand, wanneer mensen bijvoorbeeld struikelen en zich op de hand proberen op de vangen. De val hoeft niet eens direct voor klachten te zorgen, het kan ook zijn dat de klachten zich pas maanden of zelfs jaren later voortdoen.

Botbreuk

Na een botbreuk in de onderarm wordt fysiotherapie niet standaard voorgeschreven. Echter kan fysiotherapie wel een uitkomst bieden waarna er restklachten zijn na een breuk. Door de periode van gips gedragen, verzwakken de spieren en worden de gewrichten stijf, deze zullen daarom niet direct de gewenste belasting aankunnen.

Ligamentair letsel

Door een val of ongeluk kan het voorkomen dat er ligamentair letsel ontstaat in het polsgewricht. Ligamenten zijn peesachtige structuren die sterke verbindingen vormen tussen botstukken. Deze krachtige verbindingen zorgen voor stabiliteit in een gewricht.  Ligamentair letsel in de pols gaat vaak gepaard met veel zwelling en pijn, in veel gevallen blijft de pols ook lang na het trauma pijnlijk en is er veelal een verminderring in bewegelijkheid. Het vaststellen van ligamantair letsel wordt d.m.v een röntgenfoto en een kijkoperatie gedaan. Voor het operatief ingrijpen wordt er d.m.v handfysiotherapie gekeken of de klachten gereduceerd kunnen worden.

Niet traumatische polsklachten

Midcarpale laxiteit

Het is ook mogelijk dat de passieve stabiliteit (ligamenten) van de pols onvoldoende is. We spreken dan van midcarpale laxiteit. Het bandencomplex van de pols is niet in staat de pols stabiel te houden tijdens het dagelijks functioneren, hierdoor moeten de spieren rondom de elleboog extra werk verrichten en kunnen op deze manier ook overbelast raken. Deze verhoogde bewegelijkheid in het bandencomplex resulteert ook vaak in pijnklachten in pols bij kinderen en jongvolwassenen.

Ganglion

Het kan ook voorkomen dat door de verminderde passieve stabiliteit er meer beweging plaatsvindt tussen de individuele handwortelbeentjes. Elke handwortelbeentje vormt een gewrichtje. Om een gewricht soepel te laten bewegen wordt er in het gewricht, gewrichtssmeer aangemaakt. Waanneer een gewricht overmatig beweegt wordt er veel gewrichtsmeer aangemaakt en kan deze uit het gewricht treden. We spreken dan van een Ganglion. Een granglion is een bel gewrichtssmeer die zich buiten het gewricht bevindt. Deze bel kan spontaan groter of kleiner worden.

WAT KAN DE FYSIOTHERAPEUT DOEN

Midcarpale instabiliteit en een ganglion worden op dezelfde manier behandelt. In de eerste fase is het belangrijk dat de pols tot rust komt en overbelasting vermeden wordt. Tijdens de eerste fase staat pijnreductie centraal. Tijdens de 2e fase van de therapie wordt de balans in de pols hersteld door kracht een coördinatie training.

Ook last van polsklachten? Je kan zonder verwijzing van de huisarts bij Pro-F Professionele Fysiotherapie terecht. Wij hebben contracten met alle zorgverzekeraars. Maak online een afspraak of vul onderstaand contactformulier in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact op.

 

    Naam (verplicht)

    E-mail (verplicht)

    Telefoonnummer

    Onderwerp

    Bericht