rugpijn

Rugpijn: goed te behandelen, vaak te voorkomen!

Rugpijn bij het staan of zitten, tijdens je werk of bij het sporten. Overdag, maar ook ’s nachts in bed. Soms verdwijnen de klachten vanzelf maar vaak komen ze ook weer terug. Dan kan de fysiotherapeut uitkomst bieden. Pro-F fysiotherapie met behandelpraktijken in Enschede en Oldenzaal ziet jaarlijks honderden patiënten met rugklachten. De fysiotherapeuten van Pro-F kijken ‘breed’ naar de klacht: niet alleen naar de rug, maar naar het gehele lichaam. Want soms zit de oorzaak in een ander deel van het lichaam, zoals de schouders of de heupen. Ook ontstaan rugklachten door een verkeerde houding of stress. Deze ‘brede’ aanpak heeft inmiddels talloze mensen van de pijn afgeholpen en – belangrijk – het aantal terugkerende klachten verminderd.

Veel soorten rugpijn

Rugklachten zijn er in vele soorten. Het gaat meestal om een lage rugpijn die we ook kennen als spit, ischias of ‘een versleten rug’. De pijn, die er zomaar in kan schieten, zit meestal ergens onder in de rug of straalt uit naar de billen en bovenbenen. Het kan fors pijn doen en je behoorlijk beperken in ongeveer alles wat je doet. Meer dan 80% van de mensen krijgt er mee te maken. Een behandeling op basis van gerichte vragen en uitgebreid onderzoek helpt vrijwel altijd, want dan weten we waar de oorzaak ligt. Ook bij uitstralende klachten, instabiliteit of artrose – slijtage – in de rug geldt dat het lichaam werkend gehouden moet worden. Fysiotherapie in het water is soms een goed hulpmiddel. Door de opwaartse druk weegt het lichaam in het water minder. Oefenen gaat daardoor makkelijker dan op het droge. Zowel in Enschede als Oldenzaal beschikt Pro-F over een zwembad dat geschikt is voor fysiotherapie. In een aantal gevallen ligt er een meer complexe oorzaak achter de klacht, bijvoorbeeld hernia. Vaak helpt fysiotherapie, soms adviseert de fysiotherapeut een bezoek aan de huisarts of een specialist.

Cijfers zorgverzekeraar bevestigen succesvolle aanpak

(Manueel) fysiotherapeute Esther Sessink-Top: “Onze behandelvisie en -aanpak is toepasbaar op vrijwel alle rugklachten. Hierdoor kunnen we ‘vaak terugkerende klachten’ meestal verhelpen en voorkomen. Het blijkt ook uit de cijfers van zorgverzekeraars! Pro-F scoort als plus-praktijk ten opzichte van reguliere fysiotherapie-praktijken een aanmerkelijk lager percentage op terugkerende klachten.”

Pro-F fysiotherapie is aangesloten bij het Rug Netwerk Twente. Dit netwerk van medische specialisten en fysiotherapeuten is er om de kwaliteit van de zorg voor mensen met rugklachten te verbeteren.

Last van rugpijn? Maak direct een afspraak: