Patellofemoraal pijnsyndroom

Patellofemoraal pijnsyndroom

In onze praktijk zien we dagelijks patiënten met knieklachten waarbij geen duidelijke oorzaak aanwezig is wat de klacht veroorzaakt. We noemen het dan ook de ‘onbegrepen’ knieklachten. De klachten gaan vaak over pijn rondom of in het knie gewricht, stijfheidsklachten en het gevoel dat ze door de knie heen zakken terwijl er in en rondom de knie geen afwijkingen gevonden worden die dit kunnen veroorzaken.

Een onbegrepen knieklacht; Patellofemoraal Pijnsyndroom

Eén van mijn afstudeeropdrachten voor mijn masteropleiding manueel therapie was het schrijven van een z.g. Professional Study Case. Dit is een beschrijving van een patiëntensituatie waarbij de behandeling wordt onderbouwd met relevante literatuur. Als onderwerp heb ik het behandeltraject gekozen het ‘Patellofemoraal pijnsyndroom’ (PFPS). Dit is een verzamelnaam voor klachten rondom en/of achter de knieschijf. De al genoemde ‘onbegrepen knieklachten’ krijgen vaak de naam PFPS toegeschreven. Een reden hiervoor kan zijn, zoals de casestudy ook laat zien, dat de oorzaak voor deze klachten niet altijd lokaal rondom de knie gelegen hoeft te zijn maar dat de oorzaak voor het ontstaan van de knieklachten ook elders in het lichaam kan liggen. Belangrijk is het dan om verder te kijken om de oorzaak te achterhalen.

Geen afwijkingen, wel knieklachten

Patellofemoraal pijnsyndroom is een ‘breed’ begrip voor knieklachten en de exacte oorzaak is vaak onduidelijk. Wel zijn er verschillende risicofactoren bekend. Zo kunnen gewrichten als de enkel, heup, bekken en de wervelkolom invloed hebben op het ontstaan van knieklachten. Als voorbeeld een patiënt uit het fysiotherapeutisch onderzoek voor mijn afstudeeropdracht en Study Case. Daarbij bleek – ondanks dat de patiënt pijnklachten rondom zijn knie had – er geen afwijkingen waren aan zijn knie. Wel werden er ‘biomechanische’ beperkingen gevonden: krachtverlies, spierafname en bewegingsbeperking rondom het heupgewricht. Deze beperkingen hadden invloed op het overbelasten van de knie. De behandeling was daarom gericht op het verhelpen van deze biomechanische beperkingen in de heup. Dit had een positief resultaat op de knieklachten waardoor de patiënt zijn sportactiviteiten kon hervatten en de behandeldoelen behaald zijn.

Eenduidige aanpak met behandelprotocol

Om ervoor te zorgen dat we binnen onze praktijk een eenduidige aanpak hebben voor mensen met deze (onbegrepen)knieklachten, hebben we een behandelprotocol ontwikkeld. Een behandelprotocol is een richtlijn met beschrijving van het behandeltraject. Het unieke van ons protocol is dat we tijdens het fysiotherapeutisch onderzoek de patiënt uitgebreid onderzoeken om de oorzaak voor de knieklachten te achterhalen om deze gericht aan te pakken. Dat doen we met het Functional Movement Screen(FMS). Dit is een aanpak die  bestaat uit oefeningen om de patiënt volledig te screenen om zwakheden te achterhalen die klachten kunnen veroorzaken. In dit geval kijken we niet alleen lokaal naar de knie, maar onderzoeken we ook alle risicofactoren in het lichaam die met de klacht verband kunnen hebben zoals bijvoorbeeld enkel, heup of rug.

Uit deze  onderzoekgegevens stellen we een patiëntspecifiek behandelplan op waarbij we gebruik maken van de verschillende specialisaties binnen onze praktijk (fysiotherapie, sport-fysiotherapie, manuele-therapie en osteopathie).

Marco Pallencaoe

MSc. Musculoskeletaal Fysiotherapeut/Manueel therapeut

Voor meer informatie kunt u contact op nemen met de praktijk 053-8510694 of vul het onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

    Naam (verplicht)

    E-mail (verplicht)

    Telefoonnummer

    Onderwerp

    Bericht