hardlopen blessures

Hardlopen, de meest voorkomende blessures

Pijn tijdens het hardlopen, kramp, vermoeidheid of stijve spieren. Het zijn allemaal symptomen van mogelijke (beginnende) blessures bij hardlopen. Over het algemeen gaan deze klachten met gedoseerde rust na na enkele dagen weer over. Maar blijven de klachten aanhouden of worden ze erger dan doe je er goed aan om het advies van de fysiotherapeut in te schakelen om (langdurige) blessures te voorkomen.

Belangrijke oorzaken van blessures

Het is van belang om de oorzaak van de klacht te achterhalen en daar de omstandigheden op aan te passen. Klachten kunnen een interne oorzaak hebben zoals een beperking van het bewegingsapparaat in de enkel, knie, heup of rug. Maar ook externe factoren zoals schoenen, ondergrond of opbouw van de training kunnen oorzaken zijn van klachten en blessures. Lees meer over symptomen, oorzaken en wat te doen bij: hielspoor, shin splits (scheenbeen ontsteking), jumpers knee en zweepslag.

Dr. Maarten van der Worp (sportfysiotherapeut en bewegingswetenschapper) heeft onderzocht welke factoren het risico op het ontstaan van blessures bij hardlopen vergroten en heeft gekeken of dit dit hetzelfde is voor mannen als voor vrouwen?

“Het is beter om goed op te letten met de belasting van je lichaam. Laat je goed begeleiden door een sportcoach of een fysiotherapeut. Bedenk dat je conditie met sprongen vooruit kan gaan als je begint met hardlopen. Dan denk je, dit kan ik met gemak aan. Maar je vergeet dan dat je lichaam hierop niet direct is ingesteld, waaronder je benen en je voeten. Dat proces duurt gewoon wat langer.”

Lees het volledige onderzoek hier.

Meest voorkomende blessures bij hardlopen:

Bij hardlopen kunnen verschillende soorten klachten ontstaan, denk daarbij aan algemene rugklachten, knieklachten en heupklachten. Specifieke hardloop blessures zijn:

  • Hielspoor; stekende, zeurende of brandende pijn in de hak of onder de voet
  • Shin splints; pijnklachten of stijfheid (rondom) het scheenbeen
  • Zweepslag; acute pijn in kuit, hamstring of andere spieren
  • Achillespees ontsteking; pijn, stijfheid of vermoeidheid van achillespees
  • Runners knee; doffe, scherpe of stekende pijn aan de zijkant van de knie
  • Jumpers knee; zeurende of stekende pijn onder de knie
  • Snapping hip; knappend gevoel of geluid aan de buitenkant van dij of heup

 

Heb je last van één van de bovenstaande blessures maak dan een afspraak met één van onze therapeuten:

 

Gerelateerde berichten