Fysiotherapie heupartrose heupprothese

Heupprothese vaak gevolg van artrose

Jaarlijks krijgen zo’n 21.000 Nederlanders een nieuwe heup. In 87% van de gevallen is artrose de oorzaak. Uiteindelijk krijgt iedereen te maken met slijtage van kraakbeen naarmate de leeftijd vordert. De aanmaak van nieuw kraakbeen gaat minder snel dan de mate van slijtage. Er wordt gesproken over artrose wanneer de slijtage ten opzichte van de leeftijd niet evenredig is. Bij heupartrose gaan de botuiteinden van het heupgewricht minder soepel over elkaar. Het dunner wordende kraakbeen glijd als “schuurpapier” over elkaar wat pijn en stijfheid veroorzaakt en wat uiteindelijk kan leiden tot de noodzaak van een heupprothese.

Heupprothese voorkomen

Bij een “versleten heup” wordt pijn ervaren wanneer druk van het lichaam wordt uitgeoefend op het heupgewricht, zoals bij lopen en opstaan. Toch is het belangrijk om te blijven bewegen om een heupoperatie zo lang mogelijk uit te stellen. De fysiotherapeut van Pro-F fysiotherapie kan helpen met oefentherapie. Met behulp van een op maat gemaakt programma worden spieren rondom het heupgewricht getraind waardoor deze stabiliteit geven aan de heup en zo het heupgewricht beter laten bewegen.

Therapie in het water

De oefentherapie van de fysiotherapeut bestaat uit onbelast bewegen om de structuur van het kraakbeen in de heup te bevorderen. Denk daarbij aan fietsen en zwemmen. Pro-F fysiotherapie heeft op twee van de vier locaties de beschikking over een 1,40 meter diep zwembad met een aangename temperatuur. Door te bewegen in het zwembad wordt het lichaamsgewicht gedragen door het water en komt er minder druk op het heupgewricht waardoor de bewegingen geen of minder pijn geven.

Pre-operatief trainen

Wanneer fysiotherapie niet meer het gewenste effect heeft en de pijn het dagelijks functioneren belemmert vragen we het advies van een orthopeed. De orthopeed kijkt wat de mogelijkheden zijn en beslist of een heupprothese gewenst is. Om het herstel na de heupoperatie te bespoedigen, is het vaak verstandig om voorafgaand aan de operatie een zogenoemd pre-operatief oefenprogramma te starten onder begeleiding van de fysiotherapeut.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen aan een fysiotherapeut, vul dan onderstaand contactformulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

  Naam (verplicht)

  E-mail (verplicht)

  Telefoonnummer

  Onderwerp

  Bericht

   

  Interessante link:

  Ocon Orthopedische Kliniek