Diagnose etalagebenen en dan…

De medische term claudicatio intermittens wordt in de volksmond etalagebenen genoemd. Dit komt omdat mensen met etalagebenen pijnlijke benen hebben tijdens inspanning. Door steeds even rust te nemen, bij een etalage stil te staan, neemt de pijn af. Zo is de term ‘etalagebenen’ ontstaan. Lees er meer over in dit artikel.

De symptomen van etalagebenen

Deze vervelende klacht wordt veroorzaakt door een aandoening aan de slagaders in de benen. Door een vernauwing van deze aders, door slagaderverkalking, komt er te weinig zuurstof bij de beenspieren. Dit zorgt voor kramp of een doof gevoel in de benen tijdens of na inspanning. In principe is slagaderverkalking een ouderdomskwaal die geleidelijk aan toeneemt en vaak op latere leeftijd klachten geeft en ontdekt wordt. Er zijn weliswaar factoren die de verkalking van de slagaders versnelt zoals; roken, te weinig lichaamsbeweging, een hoog cholesterol of diabetes mellitus.

Diagnose etalagebenen

Wanneer je last hebt van deze klachten kan je bij de huisarts of een vaatchirurg terecht voor een diagnose. Zij kunnen middels een arm – been index bepalen of er sprake is van etalagebenen. De bloeddruk in de benen en de armen worden gemeten. Wanneer de bloeddruk in de benen lager is dan in de armen en deze aan een bepaalde verhouding voldoet kan de diagnose claudicatio intermittens worden vastgesteld.

Op naar de fysiotherapeut

Wanneer de diagnose is gesteld kan je met een verwijzing van de huisarts of vaatchirurg naar de fysiotherapeut. Bij een eerste afspraak zal er een fysiotherapeutisch onderzoek plaats vinden. Dit is een standaard vragengesprek en fysiek onderzoek. Daarna zal de fysiotherapeut een loopband test uitvoeren. Dit geeft een duidelijk inzicht in de belastbaarheid van de benen. Hoe ver, hoe lang en onder welke helling kan je lopen zonder pijn. Aan de hand hiervan worden persoonlijke doelen opgesteld en een behandelplan gemaakt.

Behandeling; looptraining en krachttraining

Behandeling door de fysiotherapeut zal voornamelijk bestaan uit looptraining op de loopband en krachttraining van de benen. De looptraining is erop gericht dat je sneller kan lopen zonder pijn en onder een grotere hellingshoek. De pijngrens wordt opgezocht en de fysiotherapeut helpt je erbij om hier verantwoord in te gaan trainen. Het weer vertrouwen krijgen in je lichaam en weten waar je grenzen liggen is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Per behandeling worden nieuwe doelen gesteld en gekeken naar de mogelijkheden.

Multidisciplinaire inzet

Aangezien etalagebenen vaak gepaard gaan met leefstijlproblematiek kan een multidisciplinaire inzet wenselijk zijn. Denk hierbij aan een samenwerking met een diëtist om eetgewoontes aan te pakken. Of het inzetten van een podotherapeut wanneer er voetklachten zijn die het lopen beperken.

Kosten en vergoedingen

Wanneer je een verwijzing hebt gekregen van je huisarts of vaatchirurg voor fysiotherapie na de diagnose etalagebenen, krijg je éénmalig 37 behandelingen vanuit de basisverzekering vergoed. Deze moeten binnen één jaar ingezet worden. Houd er rekening mee dat je te maken hebt met je eigen risico wanneer je aanspraak maakt op je basisverzekering.

Met etalagebenen naar Pro-F

Ben Reeders is als manueel therapeut bij Pro-F Professionele Fysiotherapie aangesloten bij het Hart, Vaat Long-netwerk Twente (HVLnT) en staat als officieel claudicatiotherapeut ingeschreven bij het ClaudicatioNet. Plan een afspraak online op de vestiging Pro-F Performance Center of nee contact met ons op.

 

Heb je vragen naar aanleiding van dit artikel, vul dan onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

    Naam (verplicht)

    E-mail (verplicht)

    Telefoonnummer

    Onderwerp

    Bericht