Artrose in de knie

Artrose in de knie

Het meest complex en grootste gewricht van het menselijk lichaam is de knie. Het gewricht, in de vorm van een scharnier, verbind het dijbeen met het scheen,- en kuitbeen. De knieschijf is een los stukje kraakbeen dat een remmende en beschermende functie heeft. Het kraakbeen op de uiteinden van de botten zorgt ervoor dat het kniegewricht soepel beweegt en absorbeert schokken bij (hard)lopen en springen. Bij artrose in de knie verslechtert de kwaliteit van dit kraakbeen. Net als bij alle andere vormen van artrose is ouderdom de meest voorkomende oorzaak. Maar ook een fractuur, bandletsel of een beschadiging van de knieschijf kan een oorzaak zijn van knieartrose.

Symptomen van knieartrose

Bij knieartrose wordt de pijn ervaren in de knie en knieholte met uitstraling naar de benen. Tijdens het bewegen van het kniegewricht, bijvoorbeeld bij (trap)lopen of knielen kan de pijn toenemen. Na een periode van rust voelt de knie stijf aan wat weer beter wordt door in beweging te komen. Wanneer er een ontsteking ontstaat in de knie wordt er niet alleen pijn ervaren tijdens belasting maar ook een na-zeurende pijn in combinatie met stijfheid en zwelling.

Behandeling van artrose in de knie

Omdat je met artrose te maken hebt met slijtage van het kraakbeen en een onomkeerbaar proces bestaat de behandeling van knieartrose voornamelijk uit oefeningen en pijn bestrijding.

De oefeningen dienen ervoor om het nog aanwezige kraakbeen zo gezond mogelijk te houden. Een half uur per dag bewegen wordt dan ook aanbevolen zoals fietsen en wandelen. De fysiotherapeut kan helpen met oefeningen op maat waarbij hij kijkt naar belasting van de knie en houding/ uitvoering van de oefening. Doordat overgewicht zorgt voor een vergrootte belasting van de knie, kan de fysiotherapeut advies geven om gewichtsverlies te realiseren.

Pijnbestrijding is te realiseren met paracetamol. Bij hevige pijn, wanneer er sprake is van een ontsteking, kan de specialist ontstekingsremmer toepassen. Bij zeer ernstige klachten kan een operatie overwogen worden.

Heb je naar aanleiding van dit artikel vragen aan een fysiotherapeut, vul dan onderstaand formulier in en we nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.

  Naam (verplicht)

  E-mail (verplicht)

  Telefoonnummer

  Onderwerp

  Bericht

   

  Wij werken nauw samen met het OCON